In het kort kunnen we zeggen dat orthomoleculaire voeding (Orthos=juist, optimaal) er naar streeft de lichaamscellen de door hen benodigde lichaamscellen in optimale hoeveelheden te geven.

Dit houdt in: Een gezonde en evenwichtige voeding, aangevuld met optimaal gedoseerde voedingssuplimenten.
Zo kan de gezondheid in stand worden gehouden, hersteld of zelfs aanzienlijk verbeterd worden.

Binnen het concept van de orthomoleculaire voedingsleer wordt veel aandacht besteed aan een volwaardige, dus gezond en evenwichtig voedingspatroon.
Orthomoleculaire supplentie is een vorm van aanvulling van de voeding met behulp van voedingssuplimenten, waarin vitamines, mineralen, enzymen, spoorelementen, aminozuren e.d. zijn verwerkt.
Allemaal puur lichaamseigen stoffen, die door het lichaam worden benut om biologische processen te reguleren, de lichamelijke weerstand te onderhouden en te versterken, de ontgifteging te bevorderen, enzovoort.

De orthomoleculaire voedingsleer richt zich vooral op preventie van ziekte.
Onder orthomoleculaire geneeskunde verstaan we het vermogen om met behulp van gerichte gezonde basisvoedingsmaatregelen en – vooral gerichte voedingssuppletie ziekte processen te doen herstellen, curatieve toepassing dus.

Door het leggen van verband tussen klachten en symptomen enerzijds en niet adequaat verlopende biochemische processen anderzijds, kan een ter zake deskundige inzicht verkrijgen in de (micro)voedingsstoffen die in bepaalde situatie genezend, dan wel verbeterend kunnen worden ingezet.
Hier wordt dus steeds gebruik gemaakt van de zelfgenezende krachten van het menselijke organisme.
Deze krachten worden optimaal geactiveerd door het (idealiter) aanbieden van alle stoffen die betrokken zijn bij de normale regulering van de relevante processen, en wel in orthomoleculaire, dus optimale hoeveelheden.
Een groot scala aan klachten waar de regulaire gezondheidszorg weinig raad mee weet, waaronder chronische vermoeidheid ( deze zijn vaak een uiting van candida-syndroom of het post-viraal syndroom, kunnen middels orthomoleculaire therapie met succes behandeld worden.

Bij de orthomoleculaire voedingsleer ligt de nadruk op het aanpakken van de oorzaak van gezondheidsklachten en de preventie hiervan.

Wat zijn voedingssupplementen?

Een voedingssupplement is een gedoseerde hoeveelheid van één of meerdere voedingsstoffen.

Denk hierbij aan:

  • vitamines
  • mineralen
  • enzymen
  • spoorelementen

Al deze stoffen zijn op natuurlijke basis

Deel deze pagina op Social Media