“De dood huist in de darmen”, een ouderwets gezegd wat nog steeds als waarheid gezien kan worden.

Het maagdarmkanaal is het belangrijkste immuunorgaan van ons lichaam en staat via het grote oppervlak van de darmwand continu in contact met de buitenwereld (door de ontelbare microvilli). De darminhoud kan behalve voedingsstoffen ook een groot aantal lichaamsvreemde, toxische stoffen en ziekteverwekkende bacteriën bevatten. In het darmkanaal leven ca. 100.000 miljard (10 tot de macht 14) bacteriën. Dit is ongeveer tien keer zoveel als het totaal aantal cellen van het menselijk lichaam. De gezondheid van de darmen is het resultaat van een microscopisch samenspel tussen miljarden gunstige (probiotische) en ongunstige (pathogene) bacteriën. De algehele gezondheid van de mens wordt grotendeels bepaald door de mate van evenwicht van de darmflora. Een gezonde darmflora is daarom absoluut noodzakelijk voor een goede gezondheid.

 

Het is dus ook wel logisch dat er heel veel klachten vanuit dit enorme orgaan (uitgesmeerd een tennisveld groot of groter!) kunnen komen. De klachten kunnen ook heel divers zijn. Niet alleen buikpijnen, verstoringen in de stoelgang, opgeblazen gevoel, maar ook klachten zoals:

  • Eczeem, oorontstekingen, vaginale infecties en blaasontstekingen, verminderde weerstand.
  • Hormonale verstoringen.
  • Spier- en gewrichtsklachten.
  • Voedselintoleranties met als gevolg bijv. huidproblemen, astmatische problemen, allergieën…..enz.

Hierbij kan de maag niet vergeten worden en de spijsverteringssappen uit de alvleesklier en gal. Een verstoring hierin kan behoorlijk invloed hebben op de rest van de vertering. Een besmetting met de Heliobacter Pylori kan verstoringen geven in maag en darmen tot ontstekingen en maagzweren.

 

Met de Levend Bloed Analyse wordt er naast de klachten die iemand verteld gekeken naar verstoringen in het bloed die op een “leaky gut”, een “lekkende” darm, wijzen.

dt_afb_1

dt_afb_2

Soms is het nodig om ontlastingsonderzoek aan te vragen om erachter te komen hoe het gesteld is met de goede en slechte bacteriën in de darm, een overgroei van schimmels of parasieten, of er ontstekingen zitten en of er bijvoorbeeld allerlei andere immuunreacties zijn op slechte bacteriën en/of evt. voedselintoleranties.

 

Met behulp van voedingsstoffen, kruidencomplexen en pre- en probiotica en aanpassingen in de voeding moet dit enorm complexe orgaan weer in balans gebracht worden wat aan het begin staat bij het oplossen van evt. andere lichamelijke klachten.

Deel deze pagina op Social Media