Iedereen weet wel dat gezond eten belangrijk is. Er is inmiddels een nieuwe Schijf van Vijf en het voedingscentrum beweert dat als je gezond eet je niets tekort komt. Maar is dat wel zo?

De ADH’s, de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden, zijn zo opgesteld dat je het dagelijkse minimum binnen krijgt. Net genoeg om geen scheurbuik te krijgen bijvoorbeeld. Per land zijn deze ADH’s ook verschillend. Maar eet iedereen volgens de “regels”? Wat als de omstandigheden zo zijn dat je van bepaalde stofjes meer nodig hebt? Hierbij is onder andere te denken aan zwangeren, ouderen, zieken, gebruik van medicatie (niet te onderschatten), stress, rokers, mensen die lijnen en sporters.

Ook het gebruik van fast-food, suikers, frisdrank (rooft mineralen), zoutgebruik, gebruik van witmeelproducten en noem maar op, zorgt ervoor dat de behoeften aan voedingsstoffen verhoogt kan zijn. Daarnaast wordt ons immuunsysteem belast door luchtverontreiniging, bestrijdingsmiddelen en toevoegingen in onze voeding. Zelfs ons drinkwater uit de kraan is al verontreinigt met chloor en resten van medicatie bijvoorbeeld.

Vanuit de Gezondheidsraad is het inmiddels wel geaccepteerd en zelfs aanbevolen dat vrouwen die zwanger willen worden extra Foliumzuur kunnen gebruiken. Ook de vitamine D wordt steeds meer aanbevolen en gaan artsen hier steeds vaker op controleren. Maar hoe zit het met de begeleidende stoffen, de B-vitamines, vitamine K2, Jodium, Magnesium en vitamine C bijvoorbeeld?

Met andere woorden, de ADH’s zijn nog niet de ODH’s, Optimale Dagelijkse Hoeveelheden!

Aan de basis blijft staan goed en gezond te eten, maar een aanvulling kan zeker raadzaam zijn. Onze cellen functioneren nu eenmaal op de voeding die we binnen krijgen. En let wel, het helemaal perfect doen is ook niet mogelijk.

Wilt u een supplement gaan gebruiken, vraag altijd even om advies. Er kan namelijk veel verschil zitten in kwaliteit, doseringen en wat past bij uw situatie.

Deel deze pagina op Social Media